October 30, 2013

Mini Giveaway By Nabila Medan


Saya Bertugas!!!!

Assalamualaikum....


Hai....


Kali ni pulak, i nak cerita tentang pengalaman apabila bertugas sebagai pembantu felo... Ini semalam punya cerita...huhuhu... Nak dijadikan cerita. semalam, ada dua pelajar sakit... Pada hari yang sama dan di tempat yang berbeza. Ni gambar i dengan picing masa sampai kt htaa. Dua2 pembantu felo yang perlu selesaikan tugas... Huhuhu... Muka cing dah penat sgt tu....huuuuuu


Kes Pertama:

Adik ni dia x sihat. Tapi dia merasakan jika dia pergi lari2 @ bejogging, dia akan mengeluarkan peluh, lantas, pulih dari rasa tidak sihat itu. Namun, apa yang diinginkan tidak berlaku. Yang berlaku adalah sebaliknya. Dia mengalami kekejangan di separuh badan belah kanan... I dengan kawan i plak yang kena handle problems ni... Masing2 tangan keras...hahaha... Orang pusat kesihatan dh ajar cara2 nak handle. Tapi malangnya. Keadaan student ni di luar jangaan. So, kami bawak la dia ke pusat kesihatan. Setelah diuruskan oleh pegawai bertugas. Tidak lama kemudian segalanya selesai... alhamdulillah...


Kes Kedua:

Adik yang sorang lagi ni pulak. Appendix pecah... Kesian dia. Kena operate smlm jugak. Fmly dia jauh... Kawan yang menemankan pelajar yang sakit, naik ambulans sama2. Masa nak balik tiada sesiapa yang dapat membantu untuk ambil rakan ini pulang ke ump. So, ini salah satu part dr kerja pembantu felo jugak. ambil student dari hospital. So, smlm, kul 10 mlm, bertolak dari ump pergi htaa.. Sampai htaa, balik semula ump... dah dekat pukul 12 baru sampai bilik.

Panjang betol penceritaan kes2 yang berlaku ni kn... huhuhu... Actually, this is the first time i have to face this kind of situation. Sbb sebelum ni, yang berlaku hanyalah, student teringgal kunci dan perkara2 yang dapat diselesaikan dengan segera.. Inilah yang dikatakan cabaran...


Sekian...



Outing Bersama Budak Sekolah...^^

Assalamualaikum...


Hai,,,


Last wekend, i telah diajak oleh seorang budak sekolah yang tinggal di asrama dan bernama Syafiqah untuk keluar outing bersamanya... Hahaha... Syafiqah ni sepupu i... :)

Jadi bermulalah pengembaraan outing i, Syafiqah, Asma and Picing. Motif utama Syafiqah ingin keluar adalah untuk makan McD. So, kita layankan sahaja... Heeee~

Bila kita dh outing2 ni, jom kita tengok gambar... ^^


Makan2...huhuhu


Asma and Syafiqah...

Miss Anis & Picing...


Sekian sahaja....



Resepi: Kimchi... ^^

Assalamualaikum...

Hai,,,


Hari ni i nk share satu resepi... Ala chef2 gitew....hahaha... Oleh sbb hobi i dan kwn2 menonton drama korea... Kalau korang tengok mana2 cerita korea la... Cara diorang makan memang menunjukkan makanan tu sedap sangat... Mcm mana la i x terpengaruh... Haha.... Bukan i sorang saja yang terpengaruh, okay!!!... Kawan2 i pun sama.... Huuuu.... So, seperti yang kita semua maklum. Salah satu makanan korea yang menjadi kegemaran ialah KIMCHI... And guess what??? 

Tada.... Our KIMCHI untuk yang pertama kalinya... We did it!!! Yayyyy!!!...

KIMCHI yang kami buat...


Resepi yang i bagi ni basically based on apa yang kitorang buat... Uolllsss nk adjust2, it's okay. Ikut selera masing2... :)

Bahan utama:

1. Kobis panjang (2). Kobis ni dibelah 4. Tapi ikut jugak la kobis korang besar mana. Kalau besar sgt. Potong 6 pun boleh... Lepas tu, tabur garam kat setiap helaian kobis tu. Function garam ni, untuk kecutkan kobis... Biarkan dalam 3 jam... Kiteorg biarkan dalam 2 jam jer... X tahan ngantuk beb, buat tgh mlm punya pasal...hahaha. Lepas tu, bilas dan tos.

Kobis yang dibelah 4...


Bahan Perencah:

1. Radish/Lobak yang berwarna putih (2)...  Diparut... 
2. Daun bawang @ daun kucai (beli yang satu ikat kecil jer). Potong dlm 2cm...
3. Serbuk lada (60g).
4. Sos ikan (60ml).
5. Shrimp paste @ cencalok (stgh botol).
6. Vitagen. (stgh botol). Yakult pun boleh... We all guna perisa original... 
7. Halia 2cm + bawang besar 1 + bawang putih suku labu.(3 bahan ni dikisar bersama)
8. Gula dan garam. Ikut citarasa uolllssss k...
9. Gaul semua bahan.
10. Lumur paste dekat setiap helaian kobis td tu... Lepas tu peram dalam 8 jam-2 hari. Lepas tu, simpan dalam peti, siap... Yayyyy!!!

Ni bahan-bahan rencah sebelum digaul...

Hasilnya... ^^


Selamat mencuba....

Sekian...