October 30, 2013

Resepi: Kimchi... ^^

Assalamualaikum...

Hai,,,


Hari ni i nk share satu resepi... Ala chef2 gitew....hahaha... Oleh sbb hobi i dan kwn2 menonton drama korea... Kalau korang tengok mana2 cerita korea la... Cara diorang makan memang menunjukkan makanan tu sedap sangat... Mcm mana la i x terpengaruh... Haha.... Bukan i sorang saja yang terpengaruh, okay!!!... Kawan2 i pun sama.... Huuuu.... So, seperti yang kita semua maklum. Salah satu makanan korea yang menjadi kegemaran ialah KIMCHI... And guess what??? 

Tada.... Our KIMCHI untuk yang pertama kalinya... We did it!!! Yayyyy!!!...

KIMCHI yang kami buat...


Resepi yang i bagi ni basically based on apa yang kitorang buat... Uolllsss nk adjust2, it's okay. Ikut selera masing2... :)

Bahan utama:

1. Kobis panjang (2). Kobis ni dibelah 4. Tapi ikut jugak la kobis korang besar mana. Kalau besar sgt. Potong 6 pun boleh... Lepas tu, tabur garam kat setiap helaian kobis tu. Function garam ni, untuk kecutkan kobis... Biarkan dalam 3 jam... Kiteorg biarkan dalam 2 jam jer... X tahan ngantuk beb, buat tgh mlm punya pasal...hahaha. Lepas tu, bilas dan tos.

Kobis yang dibelah 4...


Bahan Perencah:

1. Radish/Lobak yang berwarna putih (2)...  Diparut... 
2. Daun bawang @ daun kucai (beli yang satu ikat kecil jer). Potong dlm 2cm...
3. Serbuk lada (60g).
4. Sos ikan (60ml).
5. Shrimp paste @ cencalok (stgh botol).
6. Vitagen. (stgh botol). Yakult pun boleh... We all guna perisa original... 
7. Halia 2cm + bawang besar 1 + bawang putih suku labu.(3 bahan ni dikisar bersama)
8. Gula dan garam. Ikut citarasa uolllssss k...
9. Gaul semua bahan.
10. Lumur paste dekat setiap helaian kobis td tu... Lepas tu peram dalam 8 jam-2 hari. Lepas tu, simpan dalam peti, siap... Yayyyy!!!

Ni bahan-bahan rencah sebelum digaul...

Hasilnya... ^^


Selamat mencuba....

Sekian...

No comments:

Post a Comment